Banány pražené v pomarančovej omáčke

«Späť

Rozpis na 4 porcie

  • šťava z polovice malého citróna
  • 2 polievkové lyžice nízkotučného margarínu
  • 4 banány

Pomarančová omáčka

  • ¼ šálky čerstvého pomarančového džúsu
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica nízkotučného margarínu
  • ¼ šálky sušených hrozienok
  • štipka muškátového orecha

Postup
Rošt v rúre na pečenie uložíme asi 15 cm od zdroja tepla alebo na najvyššiu poličku, predhrejeme rúru na pečenie na 180° C.
Olúpeme banány a prerežeme ich pozdĺžne i naprieč, uložíme neprekrojenou stranou hore do nádoby na zapekanie.
Banány jemne potrieme nízkotučným margarínom a prelejeme citrónovou šťavou.
Pečieme 5 minút v rúre, kým nie sú mäkké a ľahko zhnednuté. Pred podávaním polejeme pripravenou omáčkou a zapekáme ešte 3 minúty.
Podávame priamo v nádobe, v ktorej sme pokrm pripravovali.

Príprava omáčky
Pomarančový džús, med, margarín a hrozienka zmiešame v malej panvici na strednom príkone tepla. Varíme 5 minút. Občas premiešame. Prichutíme muškátovým orechom.

Potrebné nástroje/náradie

  • rúra na pečenie s funkciou gril
  • teflonová panvica
  • väčšia zapekacia nádoba

Čas prípravy: 5 minút omáčka, 10 minút zapekanie banánov

Poznámka kuchára
Banány nikdy neskladujte v chladničke, ale pri izbovej teplote, v suchu, najlepšie v tme. Pokiaľ sú banány na pohľad trocha prezreté (nikdy však plesnivé alebo zhnité), pripravte si z nich náš recept. Je naozaj skvelý.

Poznámka lekára
Jeden z najlepších dezertov v najmenej zdravej podobe.

Zdroj:
© Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk

(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete kuchárskejknihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)