Rýchla hrášková polievka

«Späť

Rozpis na 6 porcií

  • 2 polievkové lyžice nízkotučného margarínu
  • 1/2 šálky hrubšie nasekanej cibule
  • 2 stonky zeleru jemne nasekaného
  • 2 strúčiky nakrájaného cesnaku
  • 4 šálky vody
  • 4 čajové lyžičky sušeného polievkového základu
  • 1 vrecko mrazeného hrášku (asi 400 g)
  • štipka mletého bieleho koreniaň
  • 1/2 šálky sójového mlieka
  • štipka čerstvo zomletého muškátového orecha

 

Postup
Roztopíme margarín v malom hrnci na stredne veľkom príkone tepla.
Pridáme cibuľu a cesnak.
Varíme asi 5 minút, občas zamiešame, až kým suroviny nezmäknú.
Primiešame vodu s polievkovým základom, hrach a biele korenie.
Zmenšíme príkon tepla na stredný, varíme asi 5 minút, občas premiešame.
Zmes na dvakrát preložíme do mixéra a zmixujeme do hladka.
Vrátime zmes do hrnca, pridáme mlieko a muškátový orech.
Privedieme do varu a asi minútu necháme vrieť. Odstavíme a dochutíme.
Ako ozdobu môžeme nakoniec použiť nasekané čerstvé listy petržlenu, v kombinácii s 2 polievkovými lyžicami jemne nastrúhanej citrónovej kôry, čerstvo nastrúhaným parmezánom, bylinkovými cesnakovými krutónmi.

Potrebné nástroje/náradie

  • hrniec
  • nôž a doska na krájanie
  • mixér

Čas prípravy: 15 minút (s pomocou mixéra)

Poznámka kuchára
Ak použijete mixér, je táto hustá polievka rýchlo hotová. Pre živú zelenú farbu používajte radšej mrazený mladý hrášok, ako väčšiu, dozretú sortu. Nikdy nepoužívajte muškátový orech zomletý vopred. Celý oriešok vydrží aj rok a počká na svoju úlohu vo vašej krémovej polievke. Postrúhate ho na jemnom strúhadle priamo do jedla.
Podobne pripravíte všetky „pyré" polievky. Môže to byť brokolicová, karfiolová, pórková, cuketová, cibuľková, zelerová a pod.

Poznámka lekára
Mladý zelený hrášok - aj mrazený - je výborná potravina nielen pre zdravých, ale dá sa medzi prvými potravinami použiť aj po operáciách brucha, ktoré vyžadujú postupný návrat k normálnej strave. Je ľahko stráviteľný a nenafukuje. Ak by ste túto polievku varili pre svojich rodinných pacientov, vynechajte silnejšie koreniny, ako muškátový orech, cesnak a biele korenie. Bude stačiť aj bazalka, majorán alebo oregano.

Zdroj: © Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk

(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdetekuchárskejknihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)