Dip z bielej fazule a bazalky

«Späť

Rozpis

  • 1 konzerva prepláchnutej bielej fazule
  • 1/3 šálky očistenej a umytej bazalky
  • 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • morská soľ
  • čierne korenie

Postup
Do nádoby na mixovanie vložíme fazuľu, bazalku, cesnak, pridáme citrónovú šťavu, olivový olej a zmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby dochutíme korením.
Podávame ako prílohu na namáčanie ku krájanej zelenine, špaldovým krackerom alebo celozrnným tyčinkám.

Potrebné nástroje/náradie

  • mixér a hlbšia miska na mixovanie

Čas prípravy: 5 minút, odležanie 2 hodiny

Poznámka kuchára
Možné variácie: namiesto bazalky použite petržlen, pridajte opečenú cibuľu, pažítku a získate svoju vlastnú nátierku. Dôležité je, aby bola zmes vymixovaná nahladko. Chuť tohoto jedla bude výraznejšia, ak postojí 1 hodinu pri izbovej teplote.

Poznámka lekára
Rýchla nátierka so zaujímavou chuťou, plná vitamínov, zdravých tukov a vlákniny. Strukoviny sa medzi sebou líšia skôr farbou a textúrou než zložením, takže pokojne namiesto bielej fazule použite strukovinu, ktorú máte poruke.

Zdroj:
© Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk

(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete kuchárskejknihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)