Vláknina – bezdrôtové zdravie!
«Späť
Už ste o nej určite počuli. Naša nedávna minulosť sa na vlákninu dívala zvysoka. "Nedáva žiadne vitamíny, minerály, ľudský organizmus ju nedokáže využiť. V našej strave je zbytočná. Preč s vlákninou!" hlásali fanatici a podporovali každé odstraňovanie vlákniny z potravy: vymieľanie obilnín na bielu múku, výrobu koncentrovaných potravín ako tuky, mliečne výrobky, propagovanie mäsa, vajec... Ak by to nestačilo, vypúšťali fámy o škodlivinách v zelenine a celozrnných výrobkoch. Aká škoda! Dôsledky sú žalostné: nárast výskytu srdcovocievnych ochorení, rakoviny, metabolických chorôb, veľký stupeň obezity. Dnes už vieme o vláknine viac a samé dobré veci. Na ľudský organizmus má celú škálu pozitívnych účinkov:
- spomaľuje vstrebávanie jednoduchých cukrov (výhodné pre diabetikov) a udržiava hladinu krvného cukru bez extrémnych výkyvov (dôležité pri chudnutí - vedeli ste napríklad, že ak človek zvýši príjem vlákniny o 14 g denne, klesne jeho príjem energie skoro o 10%)
- zväčšuje objem a hmotnosť stolice, skracuje dobu pasáže potravy a zvyšuje frekvenciu stolice, čím zlepšuje hygienu čreva
- zrieďuje obsah toxických látok, viaže organické a anorganické jedy, čím chráni organizmus pred ich vstrebaním do krvi
- podporuje rast priaznivých črevných baktérií (prebiotický účinok)
- zlepšuje výživu črevnej sliznice
- bráni premene žlčových kyselín na rakovinotvorné látky
- viaže cholesterol a upravuje hladinu krvných tukov, čím bráni vzniku a progresii aterosklerózy
Odkiaľ získať pre seba dostatok vlákniny? Existujú síce aj vlákninové koncentráty, ale Americký výbor pre výživu neodporúča ich pridávanie do potravy často a vo veľkej miere. Prednostne sa odporúčajú potraviny s obsahom vlákniny: strukoviny, zelenina, ovocie, obilniny, celozrnné výrobky, orechy a semená. Mäso, vajcia, mliečny výrobky žiadnu vlákninu neobsahujú. Ideálna denná dávka je 40 g vlákniny. A to je dosť! Bez prirodzených potravín to nejde! Ani von, ani dnu.
Zdroj: www.akv.sk
© Ambulancia klinickej výživy