Celozrnné vafle

«Späť

Rozpis na 20 kusov

  • 2 šálky celozrnnej špaldovej múky
  • 1 šálka sójového mlieka
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • ½ polievkovej lyžice mletej škorice
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 2 vaječné bielka
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 5 polievkových lyžíc oleja

Postup
Rozohrejeme vaflovací stroj.
V hlbokej mise zmiešame sypké suroviny - múku, cukor, škoricu a prášok do pečiva.
V menšej mise zmiešame tekutiny - mlieko, olej, bielka a rum. Prelejeme k sypkým surovinám, ponorným mixérom zmiešame na hladké cesto.
Z cesta odoberáme naberačkou a vo vaflovacom stroji pečieme asi 4 minúty (podľa výkonu stroja).
Plochu na pečenie netreba mastiť, v ceste je dostatok oleja.
Podávame s čerstvým ovocím, jogurtom, javorovým sirupom.

Potrebné nástroje/náradie

  • vaflovač - stroj na prípravu vaflí
  • ponorný mixér a veľká a malá misa

Čas prípravy: 5 minút cesto + 4 minúty každé 2 kusy

Poznámka lekára
Toto je ďalší výborný spôsob, ako si užiť celozrnné raňajky. Škorica podporuje účinok inzulínu a zlepší využitie komplexných sacharidov špaldovej múky. Vaječné žĺtka sme nepoužili, aby sme sa vyhli obrovskej dávke cholesterolu a znížili energetický obsah jedla. S bielkom môžu mať problém alergici: bielkoviny vaječného bielka patria k najsilnejším alergénom.

Zdroj:
© Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk

(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete kuchárskejknihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)